Gotowanie, wbrew obiegowej opinii, to bardzo męska czynność. Szczególnie, że my, faceci, mamy wyjątkowy dar do nadawania naszemu gotowaniu rangi sztuki. Niestety jak to ze sztuką bywa, performens nie zawsze wyjdzie, tak jak wszyscy tego oczekiwali, choć artysta bardzo się starał. Po raz kolejny przypaliliście obiad dla rodziny? Znów więcej potrawy przywarło do dna garnka, niż trafiło na talerze gości? Jest na to rozwiązanie! Potrzebujecie solidnej patelni uniwersalnej – ale czy taka istnieje?
Rodzaje patelni i ich zastosowanie – którą wybrać?
Wybór patelni wydaje się prosty, dopóki nie zaczniecie przeglądać ofert producentów… Najbardziej uniwersalna i najczęściej stosowana jest patelnia z wyższym brzegiem, najczęściej wielkości około 22 cm – 28 cm. W zależności od preferencji mamy do wyboru patelnie ze stali nierdzewnej lub z ceramiczną powłoką nieprzywierającą. Stalowa patelnia jest odporna na zadrapania, jednak smażenie na niej wymaga pewnej wprawy. Dla początkujących miłośników kucharzenia zalecana jest patelnia z ceramiczną powłoką nieprzywierającą. Poza klasycznym rodzajem patelni, do wyboru mamy również patelnie grillowe, patelnie naleśnikowe, a także patelnie typu wok (azjatyckie dania przygotowane w niej smakują niesamowicie!).
Czy jedna patelnia w kuchni wystarczy?
Wybierając patelnię, warto zastanowić się, jak często będziemy gotować, a także jakie dania chcemy przyrządzać. Jeżeli lubisz działać w kuchni i eksperymentować kulinarnie, warto wybrać komplet garnków do indukcji (można też używać go na pozostałych typach kuchni), w których znajduje się kilka rodzajów patelni.
Foto: Shutterstock