Napowietrzanie wody to pierwszy etap długiej drogi do uzdatnienia wody. Aeracja polega na nasyceniu wody tlenem, co pozwala usunąć z wody niepożądane gazy i usunąć zanieczyszczenia. Często to właśnie skorzystanie z napowietrzacza wody na złożach (np. węglu, żwirze czy piasku) pozwala na oczyszczenia wody, z czym nie poradziłyby sobie klasyczne filtry. Co warto wiedzieć o aeracji i napowietrzaczach wody?
Dlaczego napowietrzanie wody w domu jest tak istotne?
Woda uzdatniana do celów spożywczych i gospodarczych powinna zostać najpierw pozbawiona zanieczyszczeń, w tym przede wszystkim żelaza i manganu. Oba pierwiastki wpływają negatywnie na żywotność instalacji i domowych urządzeń, które mają kontakt z wodą.
Związki żelaza i manganu mogą zapychać rury i prowadzić do powstawania szlamu, na którym gromadzą się niebezpieczne dla zdrowia człowieka mikroorganizmy. Zostawiają żółtawy nalot np. na wannach, zlewach i umywalkach. Skracają również żywotność sprzętu AGD, np. tworząc osad na dnie elektrycznego czajnika.
Napowietrzacz wody a zdrowie
Żelazo i mangan mają ogromny wpływ na wygląd wody (jest mętna i żółtawa), a także sprawiają, że pachnie i smakuje metalicznie. Obecność tych pierwiastków w wodzie używanej do celów spożywczych przyspiesza rozwój bakterii, które mogą skutkować próchnicą zębów albo problemami trawiennymi.
Rozwiązaniem jest napowietrzacz wody. Dzięki nasyceniu wody powietrzem usuwane są z niej żelazo, mangan i inne zanieczyszczenia, a urządzenie filtrujące filtruje już tylko osady. Co ważne, takie połączenie napowietrzacza wody, a później filtra wydłuża żywotność wkładu filtrującego.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą PROEKO – stacje uzdatniania wody.
Fot. Shutterstock