Różne

Jak znaleźć dobre garnki na indukcję? Podpowiadają eksperci z firmy Gerlach

• Zakładki: 20


Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem płyty indukcyjnej lub też zamierzasz nim być, czas postawić kropkę nad i planu tańszego i lepszego gotowania, czyli wybrać dobre garnki kompatybilne z płytą. Przede wszystkim muszą mieć odpowiedni system odprowadzania ciepła.  Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Od wielu lat płyta indukcyjna cieszy się większą popularnością niż tradycyjna kuchenka gazowa.  Łączy w sobie efektywność i bezpieczeństwo, przynosząc oszczędności nawet do 30% w porównaniu ze wspomnianą kuchenką gazową. W nowoczesnym budownictwie stanowi wręcz element obowiązkowy. Niestety nie każdy materiał współpracuje z tym rodzajem płyty grzewczej, dlatego szukając zestawu garnków  na indukcję, trzeba zwrócić uwagę na kilka czynników. 

Jak wybrać najlepsze garnki na indukcję? 

Jeśli materiał, z którego wykonano garnki, nie będzie ferromagnetyczny, garnki będą bezużyteczne. Trzy indukcyjne pewniaki to stal nierdzewna, żeliwo i aluminium. Stal nierdzewna jest trwała, odporna na uszkodzenia mechaniczne i łatwa w czyszczeniu. Żeliwo jest równie trwałe, jak stal, ale dłużej utrzymuje ciepło przygotowywanej potrawy. Aluminium przewodzi ciepło, skracając czas przygotowywania potraw, ale jest podatne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Kolejną ważną kwestią jest dno garnka. Powinno mieć grubość 5-10 mm. Nie bez znaczenia jest też grubość ścianek garnka. Dobre garnki indukcyjne muszą mieć odpowiedni rozmiar.  Jeśli dno nie będzie dopasowane do pola grzewczego płyty, garnek nie będzie działał, jak należy. Zbyt mała lub zbyt duża średnica dna wiąże się ze słabszym polem magnetycznym i mniejszą mocą grzewczą. Dopełnieniem garnka są pokrywki. Powinny być ze stali nierdzewnej lub żeliwa, aby zapobiec parowaniu potraw podczas gotowania. Dobry garnek na indukcję ma ergonomiczne uchwyty i jest łatwy w czyszczeniu. 

Jakie są zalety używania garnków indukcyjnych

  • Garnki na indukcję są wysoce wydajne, ponieważ energia jest bezpośrednio przekazywana do garnka, co oznacza, że ​​gotowanie jest szybsze i bardziej efektywne.
  • Gotowanie na indukcji jest bezpieczniejsze niż gotowanie na kuchence gazowej lub elektrycznej, ponieważ nie ma otwartego ognia ani gorących elementów grzejnych. Ogrzewanie indukcyjne działa poprzez wzbudzanie atomów żelaza w naczyniach. Jeśli garnek ze specjalnym dnem zostanie zdjęty z pola grzewczego, przestaje ono wytwarzać ciepło. 
  • Garnki na indukcyjne nie tylko są praktyczne, ale i wysoce estetyczne. We wnętrzach nowoczesnych bardzo często można spotkać zestawy czarnych garnków, które wprowadzają do wnętrz odrobinę luksusu.
comments icon0 komentarzy
0 komentarze
25 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *